Midwinter – Klipper

De ‘Midwinter’ is een klipper die is gebouwd naar de zogeheten ‘Rotterdamse maat’. Zo’n type klipper heeft een extra lage kruiplijn. De ‘kruiplijn’ is de maximale hoogte van het schip boven de waterlijn. Hoe lager de kruiplijn, hoe lager het schip dus boven het water uitsteekt. Daardoor kon het onder allerlei lage bruggen en andere zaken door.

De ‘Midwinter’ kon via de Oude Haven door de tunnel onder het voormalig bedrijfsverzamelgebouw ‘Plan C’ naar de Binnenrotte varen. Typische kenmerken van een schip dat was gebouwd naar die Rotterdamse maat zijn ook de strijkbare ankerlier en de diep verzonken roef (het woonhuis op een schip) – alles om de kruiplijn zo laag mogelijk te krijgen.

De oorspronkelijke naam van deze klipper was ‘Celia’ en het schip was in bezit van onder meer de binnenschippersfamilies Van der Kaai en Van der Pol. Het bevoer vanuit Rotterdam de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren. Tegenwoordig is het een restauratieproject en wordt het schip geschikt gemaakt voor privé-gebruik.

Dit schip is privé-eigendom en niet vrij toegankelijk.

technische informatie

 

Type

Klipper

Werf

Boot, Woubrugge

Bouwjaar

1910

Maten

Lengte x breedte: 21 x 4,49 meter

Laadvermogen

56 ton

Motor

DAF