Angelo – Saarspits

De elegante naam ‘Angelo’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. De moeder van de bouwer van dit schip was namelijk helemaal weg van een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Maar die naam was een beetje te lang, dus alleen ‘Angelo’ bleef over. ‘Angelo’ is een bijzonder schip: het is de enige varende Saarspits die nog bestaat. En hij is ook nog eens in een behoorlijk originele staat.

Het schip is altijd eigendom geweest van de Duitse familie Bier, en diende vroeger als trekschip. De schipper huurde paarden om het schip stroomopwaarts te slepen. Terug was eenvoudig: gewoon met de stroom mee. In de Tweede Wereldoorlog liet de familie Bier hun schip zinken om te voorkomen dat het in beslag zou worden genomen. Maar direct na afloop werd het boven water gehaald en voer het al weer – als één van de eerste schepen in Duitsland.

Pas in 1950 werd er een motor ingebouwd en werd de roef (zo heet de woning op een schip) erop gezet. De huidige eigenaars zijn na de familie Bier pas de tweede eigenaars van het schip. Zij verbouwden het compleet tot een schip om op te wonen.

Dit schip is privé-eigendom en niet vrij toegankelijk.

technische informatie

 

Type

Sleepboot

Werf

Scheepswerf Gebrüder Saar, Saarbrücken (Duitsland)

Bouwjaar

1932

Maten

Lengte x breedte: 38,78 x 5,05 meter

Laadvermogen

360 ton

Motor

oorspronkelijk een sleepschip zonder motor, nu Caterpillar, 212 pk