Het is u vast al opgevallen dat er een beetje ‘vreemde’ eend in de bijt drijft in onze passantenkom in het Haringvliet. Sinds enkele weken ligt het ‘Waterhuis’ van stichting ‘Vaarkracht’ bij ons in de Erfgoedhavens, geen historische schip maar wel de moeite waard om het verhaal hierachter te delen.

Initiatiefnemer is Robert Rust en hij is nu de directeur van Stichting Vaarkracht. Tijdens het ziekteproces  van zijn vrouw 12 jaar geleden,  werden zij door vrienden meegenomen voor vaartochten. Dit werd als zeer positief ervaren en zo werd het idee geboren om zelf zoiets te kunnen gaan betekenen voor andere kanker patiënten en gezinnen.

Dit is uitgegroeid tot een stichting waar 30 charterschepen, 300 schippers en 100 vrijwilligers aan mee werken om jaarlijks ongeveer 1500 gasten te ontvangen voor een vaartocht.

Het idee van de ontwikkeling van het Waterhuis werd geboren in Coronatijd, en in het ‘Waterhuis’ is het mogelijk om patiënten in rolstoelen of brancards te ontvangen. In Rotterdam is de samenwerking in met ‘Stichting Patio’ die therapie, muziek, zingen en bijvoorbeeld boetseren in het ‘Waterhuis’ verzorgd.

Het ‘Waterhuis’ is niet geschikt voor varen op de Maas, hij is te log en heeft geen goede vaareigenschappen. Het volgende schip zal – als het dit concept slaagt – hier wel aan moeten voldoen. De droom is om in elke provincie van Nederland een schip te hebben om kanker patiënten met hun gezinnen te kunnen ontvangen voor een dag varen en uitwaaien.

Voor meer informatie klik hier