Loading...
Loading...

Bor – Luxe Motor

Hij heeft zeker een halve eeuw dienst gedaan. ‘Bor’ heette toen nog ‘Griftstroom’: genoemd naar het riviertje de Grift waaraan de voormalige eigenaar van het schip, Rederij Van Triest, gevestigd was.

En die lange staat van dienst was te zien toen de huidige eigenaar het schip in 2000 kocht. Het was destijds eigenlijk niet meer dan een zwaar verwaarloosde werkplaats die met lapwerk drijvende werd gehouden. Maar wél een bijzondere. Inclusief de originele motor én het door een dieselmotor aan dek aangedreven hijstuig. Vroeger werd daarmee de lading – vooral papier – geladen en gelost. Met die lading voer de Griftstroom een beurtdienst tussen Apeldoorn en Amsterdam.

De motor en de romp zijn inmiddels opgeknapt, maar de restauratie is nog volop aan de gang. Het mooiste aan het wonen op een schip is volgens de huidige eigenaar de wetenschap dat je op reis kunt als je wilt. En hoewel hij houdt van Rotterdam, zou hij nog wel eens een lange reis door Frankrijk willen maken. Maar voor het zover is, moet er eerst nog wat werk worden verzet.

Dit schip is privé-eigendom en niet vrij toegankelijk.

Technische Informatie

Type

Type: Luxe Motor

Maten

Lengte x breedte: 29,86 x 4,99 meter

Werf

Werf: H. Schouten, Muiden

Laadvermogen

Laadvermogen: 145 ton

Bouwjaar

Bouwjaar: 1925

Motor

Motor: Bolnes 2 L